MEDOVNIKÁRSTVO
Medovnikárstvo ako remeslo má podľa historických prameňov svoje korene v Nemecku, odkiaľ sa dostalo až k nám. Cechy medovnikárov vznikali vo väčších mestách s výsadami - Bratislava, Bardejov, Prešov a Trnava - 17. storočie, Banská Bystrica, Košice - 17. - 19. storočie, Rožňava - 19. storočie.
Dnes sa často zamieňajú slová pernikár - medovnikár, perník - medovník (viď vysvetlenie v závere článku). Pôvodné remeslo medovnkárov zahŕňalo spracúvanie výlučne medového cesta (med, ražná alebo pšeničná múka a voda) vtláčaním do drevených bohato zdobených foriem. Dnes také nájdete len ako historické predmety najmä v múzeách.
Medovnikári robili a predávali medovníky, ale aj vosk a z neho spracované sviečky, ak v ich meste a okolí nepôsobili voštenári. Niektorí medovnikári predávali aj med a medovinu, ktorú kupovali od včelárov alebo dorábali sami, ak boli súčasne aj včelármi.
Med bol po dlhé stáročia jediným sladidlom a medové pečivo jedinou sladkosťou. Veď medové cesto bolo známe už v starom Ríme. Vtedy z neho tvarovali pečivo rukami.
Sladkosti si však v čase vzniku medovnikárstva u nás mohli dovoliť len bohatší - medovníky boli teda u nás spočiatku len vo väčších mestách a medovníky robili vtláčaním do foriem mešťanov, náboženských výjavov, pre deti koníkov, srdca a pod. Chudobnejší ľudia sa zvykli perníkom obdariť na Vianoce - otec napr. z jarmoku priniesol na Vianoce žene novú varešku alebo iné potreby na domáce práce, synovi vyrezávaného koníka, dcére medovník. Často to boli ich jediné darčeky. Medovníky sa na vidieku rozšírili až oveľa neskôr.
Postupne s rozvojom výroby cukru, ktorá priniesla aj lacnejšie produkty cukrovinkárov, sa medovníky stali viac-menej len tradičným pečivom Vianoc, Veľkej Noci, ale ostali naďalej symbolom každého dobrého jarmoku. Dodnes sú jedným za najmilších darčekov z týchto akcií. Dlhé roky však už nekupujeme len medovníky vtláčané do foriem, ale vykrajované kovovými formičkami. Takto vykrajované medovníky bývajú zdobené bielkovou polevou. Niektorí výrobcovia polevu zafarbujú potravinárskymi farbivami.
Treba však pamätať na to, že medovník si kúpite alebo urobíte len vtedy, ak je z medového cesta, a nie cesta, v ktorom je namiesto medu cukor. A čo je potom perník? Takisto pečivo, často vykrajované práve z medového cesta (v ktorom je ale menej kvalitný med) a do ktorého sú pridané perníkové koreniny, najmä zázvor (porovnaj anglické slová "honey-cake" alebo "honey-pie" = medový koláč, medovník a "ginger-bread" = perník, "ginger" = zázvor). Voňavé a zdobené perníky, ale aj klasické medovníky, patria na naše stoly najmä cez Vianoce a v mnohých domácnostaich aj na Veľkú Noc. Ozdobujú sa nimi vianočné stromčeky, na jar zasa halúzky bahniatok. Nápaditosť výrobcov zdobených medovníko a perníkov určite dobre poznáte. Ak by ste sa však chceli pozrieť aj na klasické formy na výrobu vtláčaných medovníkov, zájdite si do Vášho múzea s etnografickými zbierkami (napr. Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote ponúka výstavu drevených, ale aj plechových foriem medovnikárov, ktoré sú staré aj niekoľko storočí).
Ako robiť pravé medovníky alebo dobré perníky? Ako ich zdobiť? Pozrite sa bližšie na uvedenú literatúru. Pod ňou nájdete prezentácie súčasných medovnikárov - a ak nezacítite cez obrazovku vôňu ich výrobkov, krásu a umenie obdivovať určite budete!
Pri vytváraní tohto článku sme vychádzali najmä z nasledovnej literatúry:
Bodorová, Oľga: Zbierkové fondy ľudového umenia Gemera-Malohontu, in: RUD 4/2002, str. 51 až 53
Chlupová, Anna: Medovníky, ÚĽUV 1996
Ďalšia užitočná literatúra o medovnikárstve:
Chlupová, Anna: Medovníky na Slovensku, Turčiansky Svätý Martin, 1973
Markuš, M.: Naši medovnikári, Svojina 1941
Ralbovská, J.: Tradícia medovníkov, Včelár 1983, str. 68
Ralbovská, J.: Medovníky v minulosti a dnes, Včelár 1988, str. 186 a 187
Ralbovská, J.: Večná vôňa medovníkov, Dorka 1988, str. 22-23
Stano, P.: Rezbárske umenie medovnikárov, Umění a řemesla 1960, str. 194 až 198
Stano, P.: Perník-medovník, pernikár-medovnikár, Slovenská reč 1978, str. 358 až 362
Hlbšie výskumy hľadajte v archívoch ÚĽUVu alebo v jednotlivých múzeách
Výroba a ozdobovanie medovníkov a perníkov:
Hlinická, Jarmila: Medovníkový receptár, Regent Bratislava 2001
Medovníčky a iné neuveriteľné maškrty, in Nápady a rady pre celú rodinu č. 1/2002
Paulovičová, Eva: Medové sladkosti na Vianoce..., Knižničné centrum Žilina 1999
Štígel, Jozef: Pečieme medovníky, Živena Bratislava 1988
Súčasní medovnikári:
Miroslava Cingelová - Medovnikárka